ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΑ (2 μαθητές)

«Οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς γιατί είμαστε ρατσιστές;» (σύνθημα τοίχου)

external image sharbatgula.jpg
external image sharbatgula.jpg

Πακιστάν, 1984. Ο φωτογράφος Steve McCurry φωτογραφίζει για λογαριασμό του National Geographic, μια ορφανή 12χρονη πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, την Sharbat Gula, θύμα της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Τα πανέμορφα πράσινα μάτια της, θα την κάνουν γνωστή παγκοσμίως σαν «το κορίτσι από το Αφγανιστάν». Τον Ιανουάριο του 2002, μια ομάδα του National Geographic, αποφασίζει να ξαναβρεί την Sharbat Gula. Την εντοπίζουν στο Αφγανιστάν και την ταυτοποιούν με την μέθοδο της βιομετρικής ανάλυσης της ίριδας των ματιών. Φωτογραφίζουν για δεύτερη φορά, την 30χρονη πλέον Sharbat. Αυτές οι 2 φωτογραφίσεις, είναι και οι μόνες που έκανε στη ζωή της η Sharbat Gula.

  • Τι σημαίνει να είναι κάποιος πρόσφυγας;

  • Ποια η διαφορά του πρόσφυγα και του μετανάστη;

  • Ποια συναισθήματα δοκιμάζουν οι πρόσφυγες ;

  • Ποιες οι δυσκολίες που συνήθως αντιμετωπίζουν;

  • Πόσο εύκολο είναι να αποδεχθεί κανείς τη διαφορετικότητα;


Δημιουργήστε μία παρουσίαση (σε αρχείο ppt, που θα συνδυάζει λόγο εικόνα και ήχο) ή βίντεο (χρησιμοποιώντας κάποιο σχετικό πρόγραμμα π.χ.movie maker) απαντώντας στα προηγούμενα ερωτήματα προκειμένου να εκφράσετε τις απόψεις σας στους συμμαθητές σχετικά με το θέμα.

‍Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι μικρασιάτες -πρόσφυγες περιηγηθείτε στις διεθύνσεις που προτείνονται στη σελίδα ''Δυσκολίες προσφύγων''

‍Για τους πρόσφυγες στη σύγχρονη εποχή ανατρέξτε στις παρακάτω διευθύνσεις

http://xorissynora.msf.gr/ (το blog των Γιατρών χωρίς σύνορα) [[http://www.unhcr.gr/ekpaideysi/mathitikoi-diagonismoi/mathitikos-diagonismos-2009.html(το]] βίντεο του 3ου γυμνασίου Τούμπας γαι το μαθητικό διαγωνισμό του 2009 σχετικά με τους πρόσφυγες)

Για εικονιστικό υλικό δοκιμάστε αναζήτηση στο google-εικόνες με τη λέξη πρόσφυγας

http://www.google.gr/imghp?hl=el&tab=wi

‍Αναζητήστε τον ορισμό των λέξεων πρόσφυγας και μετανάστης στο λεξικό της κοινής νεοελληνικής της Πύλης για την ελληνική γλώσσα

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html

Δείτε τα σχετικά βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=A6xigEvUsLs

http://www.youtube.com/watch?v=A4LiVj5jaDg

http://www.youtube.com/watch?v=2ho4-lpihc4